Kiadva: 2020.01.18. 7:05

Az EWS véleménye Magyarország valószínű időjárásáról

 

GYENGE HIDEGFRONT, ALIG VÁLTOZIK

HÓSZÁLLINGÓZÁSOK, VEGYES SZITÁLÁSOK

 

Szombaton napközben még az eddigihez hasonló ködös, majd párás, rétegfelhős idő ígérkezik jellemzőnek elszórtan ónos szitálással, hószállingózással. Csak kis körzetekben, előreláthatólag elsősorban az északkeleti határvidék térségében, ott is foltokban vékonyodhat el a felhőréteg, süthet ki a nap, illetve a magasabb hegycsúcsok emelkedhetnek a felhőzet fölé.

Délután, nyugat felől vastagabb frontfelhőzet érkezik, ami estig fokozatosan beteríti az ország nyugati felét, így ott a párásságot a borús ég váltja. A felhőzetből, a Dunántúl északi térségében gyenge, de tartós, vegyes halmazállapotú csapadék is hullhat. Hószállingózás, gyenge hóesés, ónos szitálás, vegyes szitálás egyaránt előfordulhat.

Éjjel, nyugaton borús, keleten szürke ködös idő ígérkezik. A Nyugat- Dunántúl térségében további hószállingózás, vegyes szitálás várható. Keleten sűrűbb, zúzmarás köd, ónos szitálás, szórványos hószállingózás lesz jellemzőbb.

 

Vasárnap a fölénk érkezett front legyengül.

Délelőtt még elsősorban a nyugati térség fölé várható frontfelhőzet, erős lökésekkel kísért északi szél és tartósabb, de továbbra is gyenge intenzitású hószállingózás, vegyes halmazállapotú csapadék. A középső és keleti országrészben a ködös, szürke, rétegfelhős idő lesz jellemző, elszórtan szitálásokkal, hószállingózásokkal.

Délutánra várhatóan a felhőzet beborítja az országot, keleten is csökken a párásság, de marad a borús, alapvetően felhős égbolt. Frontból érkező csapadék a Dunától keletre nem valószínű. A ködfelhőzetből hullhat itt-ott kevés.

Éjjel, nyugaton élénk, keleten gyengébb északi szél mellett csökken a ködképződés esélye. Többnyire felhős lesz az ég, de vékonyodhat, csökkenhet a felhőtakaró. A Nyugat-Dunántúlon is már csak elvétve fordulhat elő hószállingózás.

 

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):           

szombat reggel     -6 -1,

szombat délután    -2 - +2,

vasárnap reggel    -6 -1, északnyugaton +1    fok körül alakul.

 

( ény / dk ; dny \ ék ; é ~ d ; ny | k)

18.

szombat

19.

vasárnap

20.

hétfő

21.

kedd

22.

szerda

23.

csütörtök

24.

péntek

-1/ -2 | -6

+1/ -6 - -1

-3 - 0

-3

-3

-3

-2

-2 - +2

+3| -2 - +1

+3

+3

+4 \0

+2 - +5 \-1

+8 \ +5 \-1

 

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Hétfőn zömmel felhős időre van kilátás, említést érdemlő csapadék esélye nélkül. Északkeleten, keleten szakadozhat a felhőzet, van esélye időszakos, változó napsütésnek is.

- Kedden előreláthatólag a reggeli párásságot, ködfoltokat követően országszerte kisüt a nap. A napsütést ritkuló párásság, fátyolfelhőzet zavarhatja.

- Szerdán és csütörtökön is jelentős változásoktól mentes idő ígérkezik. Reggel lehet párásság, ködfoltok. Napközben, az északi, északkeleti országrészben megragadhat a párás, hideg, felhősebb időjárás, míg délen napsütés a valószínűbb, enyhébb délutánokkal.

 

KÖZLEKEDÉS METEOROLÓGIA

Szombaton hószállingózások, ónos szitálások, illetve sűrűbb ködfoltok egyaránt fokozzák a balesetek kockázatát. Köd elsősorban a keleti térségben lesz jellemzőbb, míg északnyugaton tartósabb ónos szitálás, hószállingózás is előfordulhat.

 

A vélemény bizonytalansága ÁTLAGOS.

A vélemény alkotója: Aigner Éva és Pártai Lucia