Kiadva: 2020.03.28. 12:04

Az EWS véleménye Magyarország valószínű időjárásáról

 

SZOMBAT, VASÁRNAP: TAVASZ

JÖVŐ HÉT ELEJÉN HIDEGFRONT: LEHŰLÉS – NÉHOL HÓ

 

Szombat délután zömmel napos, kellemes hőmérsékletű, tavaszi idő várható, de az északi, északkeleti országrészben növekedni kezd a gomolyfelhőzet, és ott előfordulhat egy-egy futó záporeső, esetleg zivatar. Tartós, jelentős eső nem lesz. Egész nap gyenge, változó irányú, zömmel északias légmozgás lesz jellemző. Este a Duna vonalától keletre még előfordulhat gyenge zápor.

Éjszaka eloszlanak a gomolyok, zömmel csillagfényes idő várható. Számottevő csapadék nem hullik. Hűvös lesz a hajnal. A Dunántúlon élénkülni kezd az északnyugati szél.

 

Vasárnap már egy hidegfront éri el újból térségünket. Hatására feltámad, megerősödik az ÉNY-i szél, és hűlni kezd a levegő. A napsütést erősebb gomolyfelhősödés zavarhatja meg, és elszórtan, főként keleten kialakulhat tavaszi zápor.

Éjjel viharos szél mellett megvastagszik a felhőzet, de csak kevés helyen fordulhat elő kisebb eső, északon és az Alpokalján már havas eső, hó is lehet.

 

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):            

szombat délután    +17 +19,

vasárnap reggel    +3+7,

vasárnap délután   +14 +18,

hétfő reggel           -1 +6         fok körül alakul.

 

( ény / dk ; dny \ ék ; é ~ d ; ny | k)

28.

szombat

29.

vasárnap

30.

hétfő

31.

kedd

1.

szerda

2.

csütörtök

3.

péntek

-1 - +3

+3 - +7

-1 - +6

-6 - 0

-3

-2

0

+17 - +19

+14 - +18

+6 / +12

+8

+9

+12

+14

 

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Hétfőn alapvetően borongós, hideg, szeles idő várható. Néhol előfordulhat kisebb eső, szemerkélés, sőt hószállingózás, havas eső sem kizárt.

- Kedden is szeles, hideg idő valószínű, de már gyakori napsütéssel. Elvétve futó zápor, hózápor kialakulhat a délutáni órákban.

- Szerdától országszerte további javulás látszik az időjárásban. Derült ég, sok napsütés a legvalószínűbb. A hőmérséklet számottevően még nem emelkedik.

- Csütörtök is zavartalan napsütés, nyugodt időjárás, lassú enyhülés ígérkezik.

 

KÖZLEKEDÉS METEOROLÓGIA

Szombaton az időjárás nem befolyásolja számottevő mértékben a közlekedést. Jó látási viszonyok, száraz utak várják az útnak indulókat. A napsugarak vakító hatása miatt ajánlott napszemüveg viselése, illetve a szélvédő indulás előtti letisztítása.

Vasárnap megerősödő északnyugati szél nehezíti a közlekedést. Emellett itt-ott előfordulhat gyenge záporeső, ami szakaszonként benedvesítheti, csúszósabbá teheti az utakat.

 

A vélemény bizonytalansága ÁTLAGOS.

A vélemény alkotója: Opre Gábor és Pártai Lucia