Kiadva: 2019.04.19. 17:52

Az EWS véleménye Magyarország valószínű időjárásáról

 

ÉJJEL CSILLAGFÉNYES, GYENGE LÉGMOZGÁS

KORA NYÁRIAS HÚSVÉT, VASÁRNAP, HÉTFŐN ZÁPOROK IS

 

Nagypéntek este, valamint éjszaka is jellemzően derült marad az ég, keleten is mérséklődik, gyengül a légmozgás. Hűvös, a szélvédett völgyekben, mélyebben fekvő területeken hideg lesz a hajnal.

 

Nagyszombaton is döntően derült idő várható, csak kisebb gomolyfelhősödések fordulhatnak elő a délután folyamán, illetve este, északkeleten vastagodni kezd a fátyolfelhőzet. Csapadék nem hullik. A légmozgás általában gyenge marad, az Alföld térségében lehet olykor élénkebb. Pár fokot mérséklődhet a nappali felmelegedés, de így is kellemesen enyhe délutánra készülhetünk.

Éjszaka, a Dunától keletre eső területek fölé szakadozott, mérsékelt vastagságú felhőzet húzódhat, de a keleti határvidéken esetleg előforduló szitálástól eltekintve eső nem várható belőle. Mérséklődik az éjszakai lehűlés. Nyugaton csillagfényes, derült marad várhatóan az ég, hűvös lesz a hajnal.

 

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

szombat reggel     +3 és +7 (északkeleten elvétve előfordul gyenge fagy),

szombat délután    +17 és +20,

vasárnap reggel    +4 és +8                  fok körül alakul.

                 

( ény / dk ; dny \ ék ; é ~ d ; ny | k)

20.

szombat

21.

vasárnap

22.

hétfő

23.

kedd

24.

szerda

25.

csütörtök

26.

péntek

+3 - +7 \-1

+4 - +8

+5 - +9

+9

+9

+10

+11

+17 - +20

+21 \+17

+22\ +20 \+15

+20\ +15

+23 \ +19

+23 \+21

+15 \ +22

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Húsvétvasárnap is napsütés és enyhe idő ígérkezik, gyenge légmozgással, de a Dunától keletre eső területeken erősebben felhős időszakok is lehetnek, és elszórtan, főként a Tiszántúlon, északkeleten zápor is kialakulhat.

- Húsvéthétfőn élénk, a középső országrészben erősödő délkeleti szél támad. Nedvesebb levegő sodródik fölénk, nő az esélye záporok, esetleg zivatargócok kialakulásának is. Az ország északi, északkeleti térségében van esélye szórványos csapadéknak, alacsonyabb hőmérsékletnek, míg délen és nyugaton várhatóan folytatódik a napos, csapadékmentes időjárás.

- Kedden viharos délkeleti szél valószínű. Előreláthatólag egy mediterrán ciklon csapadékzónája éri el az országot. A csapadék mennyisége és eloszlása még bizonytalan, egyelőre valószínűbb, hogy elsősorban a Tiszától nyugatra esik számottevőbb mennyiség, de ott is szórványosan, időszakosan, záporos formában. Éjszaka eshet északkeleten is.

- Szerdára előreláthatólag elvonul a csapadékmező. Szakadozott felhőzet, változó napsütés mellett, a Dunántúlon kedvezővé válhatnak a légköri feltételek egy-egy zápor, esetleg zivatargóc kialakulásához.

 

KÖZLEKEDÉS METEOROLÓGIA

Pénteken az időjárás az ország legnagyobb részén nem befolyásolja a közlekedést, csupán keleten az élénk szél okozhat némi odafigyelést az utakon.

 

A vélemény bizonytalansága ÁTLAGOS.

Véleményalkotó: Aigner Éva és Éva és Pártai Lucia