kiadva: 2018.02.23. 12:02

Az EWS véleménye Magyarország valószínű időjárásáról

 

HELYENKÉNT GYENGE HAVAZÁS

DÉLKELETEN KISEBB HAVAS ESŐ

HÉTVÉGÉN ERŐS LEHŰLÉS, NAPSÜTÉS

MÁRCIUSIG KEMÉNY FAGY

 

Péntek délután borongós idő várható, de itt-ott már elvékonyodhat a felhőzet, és némi derengő napsütés is lehet. Szinte mindenütt előfordulhat hószállingózás, gyenge havazás. Délkeleten kisebb havas eső valószínű. Gyenge, mérsékelt északkeleti szél fúj. Keleten továbbra is enyhébb, nyugaton fagypont körüli idő ígérkezik. Éjszaka északkelet felől vékonyodik, északkeleten csökken a felhőzet, hajnalban már csak délnyugaton fordulhat elő hószállingózás. Mindenütt fagypont alá süllyed a hőmérséklet.

 

Szombaton erős lehűlés kezdődik. Az ország egy jelentős részén napos idő várható, a Dunántúlon lesz a több felhő. Jelentősebb csapadék sehol nem hullik, de elvétve kialakulhatnak futó hózáporok, elsősorban az ország nyugati felén. Keleten erős, nyugaton élénk, míg másutt mérsékelt északi, északkeleti szél fúj. Megkezdődik északkelet felől a hideg, sarkvidéki eredetű levegő beáramlása hazánkba, emiatt legfeljebb már keleten, délkeleten is csak minimálisan emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. Éjszaka is előfordulhatnak hózáporok, elsősorban a középső országrészben, valamint a Dunántúlon. A Tiszántúlon derült lesz az ég, és erős, időnként viharos északkeleti szél tombol. Reggelre északon és nyugaton -10 fokig, másutt jellemzően -7 fokig csökken a hőmérséklet, de a szélvédett helyeken -15 fok is lehet.

 

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

péntek délután           nyugaton 0, a Tiszántúlon +8,

szombat reggel          nyugaton -6, délkeleten -2,

szombat délután         nyugaton -1, délkeleten még +1,

vasárnap reggel         -8, északkeleten -15        fok körül alakul.

 

                   ( ény / dk ; dny \ ék ; é ~ d ; ny | k)

dátum

nap

23.

péntek

24.

szombat

25.

vasárnap

26.

hétfő

27.

kedd

28

szerda

1

csütörtök

~6 h.

-2| 0

-6 / -2

-8 \-15

-9 \-16

-9

-11;-20

-11;-20

~14 h.

0 |+8

-1 / +1

-6 / -3

-5\ -3

-5

-4

-3

 

 

 

 

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Vasárnap már napközben is keményen fagy, kifejezetten hideg időre készüljünk! Északon és keleten napos, míg délen, délnyugaton borongós idő várható, említést érdemlő csapadék nélkül. Továbbra is keleten fúj erős északkeleti szél. Lesznek olyan helyek, ahol egész nap nem emelkedik -5 fok fölé a hőmérséklet.

- Hétfőn dél felől egy újabb mediterrán ciklon húzódik fölénk, melyből elsősorban hószállingózások fordulhatnak elő, jelentősebb havazás nem.

- Kedden is még ez a mediterrán ciklon határozza meg időjárásunkat, és okoz borongós, továbbra is kifejezetten hideg, fagyos időt, hószállingózásokkal.

- Szerdán már csökken a felhőzet, többfelé kisüthet a nap, de futó hózáporok, még mindig lehetnek.

- Előreláthatólag március 1.-jén még kemény fagy valószínű napközben is, de ezt követően végre jelentős enyhülésben bízhatunk, így a hétvégén már akár +10 fokot is mérhetünk az ország egyes részein.

 

KÖZLEKEDÉS METEOROLÓGIA

Pénteken ismét előfordulhat hószállingózás, gyenge havazás az országban, délkeleten pedig kevés havas eső. Emiatt továbbra is komolyabban oda kell figyelnünk a közlekedésben.

Szombaton a keleti országrészben az erős északi, északkeleti szél okozhat nehézségeket a közlekedésben, másutt pedig elvétve egy-egy futó hózápor idején kell óvatosabban közlekedni.

 

A vélemény bizonytalansága a szokásosnál jóval NAGYOBB.

Véleményalkotó: Opre Gábor és Pártai Lucia