kiadva: 2020.09.27. 11:39

Az EWS véleménye Magyarország valószínű időjárásáról

 

NAPOSABB, DE HŰVÖS – ÉJJEL, NYUGATON ESŐ

HÉTFŐN ÚJABB HULLÁMZÓ FRONTRENDSZER

 

Vasárnap délután nyugat felől tovább csökken a felhőzet, országszerte kisüt a nap. A szombathoz képest kellemesebb, változóan napos, illetve közepesen felhős, de hűvös idő alakul ki. Általában mérsékelt, a Dunántúlon meg-megélénkülő délkeleti szél fúj.

Estétől előreláthatólag erősödő délkeleti, keleti szél támad. Délnyugat felől erős felhősödés kezdődik.

Éjjel újabb kiterjedt esőmező éri el a délnyugati országrészt. Eleinte a Dunántúlon, éjfélt követően a középső országrészben is számítani kell esőkre, hevesebb záporokra. Keleten is megnövekszik a felhőzet, de várhatóan számottevő eső oda nem érkezik.

 

Hétfőn újabb ciklon keresztezi hazánk térségét egy újabb csapadékhullámmal. Kezdetben még meleg, estefelé, a Dunántúlon már hidegfront okoz élénk, gyakran erős, változó irányú szelet.

-    Északnyugaton egész nap borús, hideg idő várható ismétlődő esőkkel.

-    Másutt erősen és szakadozottabban felhős időszakok és területek váltakoznak szórványosan kialakuló záporokkal, mérsékelt zivatargócokkal. Délelőtt nyugaton nagyobb az esélye csapadék előfordulásának, délután már a középső és keleti országrészben is egyre többfelé ered el az eső.

Éjszaka zömmel erősen, a középső térség felett szakadozottabban felhős időben országszerte megvan az esélye, de már kevesebb helyen, elszórtan fordul elő zápor.

 

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):           

vasárnap délután   14 - 18,

hétfő reggel          6 - 13,

hétfő délután         északon 13 - 17, délen 18 – 20,

kedd reggel           7 - 13          fok körül alakul.

 

( ény / dk ; dny \ ék ; é ~ d ; ny | k)

27.

vasárnap

28.

hétfő

29.

kedd

30.

szerda

01.

csütörtök

02.

péntek

03.

szombat

4 / 9

6 - 13

7 - 13

6 - 12

10 - 14

9 - 12

12 - 15

14 - 18

14 ~ 22

16 | 20

20 \ 14

21\ 18 \13

15 ~ 20

22 ~ 26

 

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Kedden már országszerte hidegfront alakítja időjárásunkat. Megélénkül, nyugaton felerősödik az északnyugati szél. Erősen és közepesen, szakadozottan felhős időszakok és területek váltakoznak. Elszórtan, de országszerte kialakulhat átmeneti záporeső. A keleti térségben mérsékelt zivatargóc is kialakulhat.

- Szerdán szeles időben, északkelet, kelet felől terjeszkedő esőkre, záporokra van kilátás. A nyugati és középső országrészben, délelőtt még lehet némi napsütés. Este, a középső országrészben is lehet szemerkélés, gyenge eső.

- Csütörtökön előreláthatólag nyugaton változó, csökkenő felhőzet, pár órás napsütés, csapadékmentes, enyhébb idő következik, míg az ország keleti felén erősebben felhős, hűvös idő és elszórtan előforduló szemerkélések a valószínűbbek.

- Péntekre élénkülő, helyenként felerősödő déli széllel újabb kiterjedtebb csapadékmező érkezése körvonalazódik.

- Hétvégére –jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – erős déli áramlással érkező enyhe, nedves légtömeg okozhat szeles, az átlagosnál enyhébb, de záporokkal, zivatargócokkal tarkított időjárást.

 

A vélemény bizonytalansága ÁTLAGOS, keddtől megnő.

A vélemény alkotója: Aigner Éva és Pártai Lucia