kiadva: 2017.02.23. 12:00

Az EWS véleménye Magyarország valószínű időjárásáról

 

CSÜTÖRTÖK TAVASZ, PÉNTEK HIDEGFRONT

 

Csütörtökön délután csökken a felhőzet, és egyre többfelé süt ki a nap, csak egészen északkeleten marad sok a felhő. Élénk, időnként erős lökésekkel kísért délnyugati szél fúj. A legerősebb széllökésekre a délnyugati és északkeleti országrészben kell készülni a délutáni, esti órákban. Ott a legerősebb lökések elérhetik az 50 km/órás sebességet is. Éjszaka eleinte kevés lesz a felhő, majd később újból beborul az ég. Említést érdemlő csapadék nem hullik.

 

Pénteken egy hidegfront alakítja hazánk időjárását. Hűvösebb, borongós, sokfelé esős időre van kilátás. A legtöbb csapadék a délnyugati országrészben valószínű, és előreláthatólag a délutáni, esti időszakban esik a legintenzívebben. A légmozgás a Dunántúlon északnyugatira fordul, míg keleten délnyugati marad az esti órákig. Este és éjjel, elvétve havas eső sem kizárt.

 

A jellemző hőmérséklet országos átlaga:

csütörtök délután           délnyugaton +15, északkeleten +11,

péntek reggel                +7,

péntek délután              északon +7, délen +10,

szombat reggel             0                      fok körül alakul.

 

                   ( ény / dk ; dny \ ék ; é ~ d ; ny | k)

dátum

nap

23.

csütörtök

24.

péntek

25.

szombat

26.

vasárnap

27.

hétfő

28.

kedd

1.

szerda

~6 h.

+8

+7

0

0

0

+3

+6

~14 h.

+15  \+11

+7 ~ +10

+6

+8

+10

+15 \+12

+11

 

 

 

 

 

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Szombaton és vasárnap hűvös, főként a Dunántúlon szeles, de már nagyrészt napos idő várható. Csapadék nem hullik.

- Hétfőn, kedden folytatódik a napsütés, közben jelentősen melegszik a levegő. Kedden az ország délnyugati felén viharossá fokozódik a délnyugati szél.

- Szerdán előreláthatólag felhősödéssel, záporokkal, elvétve akár zivatarral hidegfront érkezése a legvalószínűbb. Lejjebb hűl a levegő, majd a hétvégére újból melegszik.       

 

KÖZLEKEDÉS METEOROLÓGIA

Csütörtökön az élénk szél gyorsan felszárítja az utakat, így száraz utakon, jó látási viszonyok várják az autósokat, de a nap folyamán erősödő délnyugati széllökések okozhatnak nehézséget az északnyugat-délkelet irányú utakon.

Pénteken az ország döntő részén esőtől nedves útburkolatokon autózhatnak az útra kelők. Különösen délnyugaton várható jelentős csapadék, északon viszont csak elszórtan fordulhat elő kisebb eső.

 

A vélemény bizonytalansága ÁTLAGOS.

Véleményalkotó: Opre Gábor és Pártai Lucia