kiadva: 2017.03.25. 18:00

Az EWS véleménye Magyarország valószínű időjárásáról

 

HŰVÖS IDŐ                                

VASÁRNAP ELSZÓRTAN ZÁPOROK

 

Szombaton az éjszaka folyamán csillagfényes idő ígérkezik, de a keleti, északkeleti országrészben erős felhősödés kezdődik, ott hajnalban már futó záporok, sőt hózáporok is kialakulhatnak, és megerősödik az északi szél. Hidegfront érkezik.

 

Vasárnap tovább hűl a levegő, csupán 10 fok közelében várható a legmagasabb nappali hőmérséklet. Egy hidegfronthoz tartozó, északról dél felé haladó felhősáv határozza meg alapvetően az időjárást, melyből szórványosan záporok, a reggeli, kora-délelőtti órákban helyenként hózáporok is kialakulhatnak. Délután észak felől fokozatosan elhagyja térségünket az említett felhősáv, így akkor már szerte az országban számíthatunk napsütésre. Nyugaton élénk, keleten erős lökésekkel kísért északi, északkeleti szél fúj. Éjszaka derült időre készülhetünk, a légmozgás mindenütt jelentősen mérséklődik. Hajnalban sokfelé fordulhatnak elő talaj menti fagyok.

 

A jellemző hőmérséklet országos átlaga:

vasárnap reggel             +3,

vasárnap délután           a Dunántúlon 12, keleten 10,

hétfőn reggel                 0            fok körül alakul.

 

                   ( ény / dk ; dny \ ék ; é ~ d ; ny | k)

dátum

nap

26.

vasárnap

27.

hétfő

28.

kedd

29.

szerda

30.

csütörtök

31.

péntek

1.

szombat

~6 h.

3

0

2

5

6

8

9

~14 h.

12 | 10

13

17

19

20

21

20

 

 

 

 

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Hétfőn a hideg reggelt követően túlnyomóan derült, de még hűvös időre kell készülnünk gyenge, mérsékelt légmozgással.

- Keddtől egészen péntekig nagyrészt derült időjárás a legvalószínűbb, és napról napra fokozatosan egyre magasabbra emelkedik a hőmérséklet. A hajnalok kezdetben hűvösnek ígérkeznek, a fagyzugokban, talaj közelében előfordulhat gyenge fagy. A hét második felében újból eléri a maximum hőmérséklet a 20 fokot.

- Úgy néz ki, hogy a hétvégén is megmarad az időjárás késő-tavaszi, vagy kora-nyárias jellege (bárhogyan nevezhetjük), napsütés, és 20 fok körüli hőmérséklet a legvalószínűbb. Csapadék előreláthatólag nem hullik majd.

 

KÖZLEKEDÉS METEOROLÓGIA

Vasárnap a helyenként előforduló záporesőktől nedves útszakaszokra kell készülnünk. A reggeli, kora-délelőtti órákban hózápor is lehet, de a talajon ez nem marad meg. Keleten erős, nyugaton élénk északi, északkeleti széllökések is nehezítik a közlekedést.

 

A vélemény bizonytalansága ÁTLAGOS.

Véleményalkotó: Opre Gábor és Pártai Lucia