kiadva: 2018.08.17. 9:30

Az EWS véleménye Magyarország valószínű időjárásáról

 

NAPOS, MELEG HOSSZÚ HÉTVÉGE

 

Péntektől erősödő nappali felmelegedésre készülhetünk, sok napsütéssel, mérsékelt gomolyfelhősödéssel. Számottevő csapadék nem hullik, elvétve alakulhat ki egy-egy kis területet érintő, futó zápor, zivatargóc a délutáni, esti időszakban. Ezek pontos helye bizonytalan, a déli, délnyugati, illetve az északkeleti, északi határvidéken van a legtöbb esély rá, de másutt sem kizárható. Éjjel a felhősebb tájakon kevésbé, derült ég alatt jobban felfrissül a levegő.

 

Szombaton az évszakos átlagnál pár fokkal melegebb, délelőtt jellemzően derült, szikrázóan napos, délután mérsékelten gomolyfelhősödő idő lesz. Egy-egy futó, jelentéktelen zápor előfordulása teljesen nem kizárható, de kicsi az esélye az országban. Gyenge, olykor mérsékelt északias szél fúj. Éjszaka is nyugodt, csillagfényes idő várható.

 

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

péntek délután           északon 28-30, délen 31-33,

szombat reggel          15 – 20,

szombat délután         29 - 33    fok körül alakul.

 

                  ( ény / dk ; dny \ ék ; é ~ d ; ny | k)

dátum

nap

17.

péntek

18.

szombat

19.

vasárnap

20.

hétfő

21.

kedd

22.

szerda

23.

csütörtök

~6h.

13| 15-19

15| 18- 20

16 - 20

18

19

18 - 21

18 - 22

~14h.

33 \ 28

33 \ 29

32 \ 29

32

32

32

34 \ 30

 

 

 

 

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Vasárnap folytatódik a meleg, nyaralóknak kedvező, napos idő gyenge vagy mérsékelt felhősödésekkel. Csapadék továbbra sem valószínű. A keleti országrészben élénk, másutt mérsékelt északkeleti szél támad.

- Hétfőn, kedden száraz, napos és ismét több fokkal 30 fok fölé melegedő időre van kilátás.

- Előreláthatólag szerdától nő meg a levegő nedvességtartalma és a légköri labilitás, azaz a záporok, zivatarok kialakulásának esélye, de marad az átlagosnál melegebb, napos időjárás.

- Jövő hét szombatra valószínűsíthető egy erősebb hidegfront érkezése hazánk térségébe esőkkel, zivatarokkal, széllel, de a lehűlés ezúttal is csak átmenetinek ígérkezik.

 

KÖZLEKEDÉS METEOROLÓGIA

Pénteken az időjárás számottevő mértékben nem veszélyezteti a közlekedést. A hosszú hétvégére sokan indulnak útnak, ezért torlódások várhatóak. Dugóban fokozottan érvényesül a meleg okozta ingerlékenység, türelmetlenség, ami könnyen vezethet balesetveszélyes helyzetekhez.

 

A vélemény bizonytalansága ÁTLAGOS.

Véleményalkotó: Aigner Éva és Pártai Lucia