Kiadva: 2019.12.16. 8:15

Az EWS véleménye Magyarország valószínű időjárásáról

 

VÁLTOZÓAN NAPOS – FELHŐS – KÖDFELHŐS IDŐ

ÁTLAGOSNÁL JÓVAL ENYHÉBB HÉT

 

Hétfőn reggel, északon ködös, ködfelhős, hideg, délen szakadozottan felhős, kevésbé párás, enyhébb idővel indult a nap.

Napközben, a déli, különösen a délnyugati országrészben tovább enyhül az idő, míg északkeleten még tartja magát az évszakos átlagnak megfelelőbb hőmérséklet. Sokfelé élénkül, a Dunántúlon erősödő délnyugati szél támad. A reggeli párásság nagyrészt eloszlik, de északkeleten, északon változó vastagságú, szürke, vékonyodó, szakadozó rétegfelhőzetté alakul át. Ott elvétve szitáló eső is előfordulhat a nap folyamán. A középső és déli országrészben ezzel szemben többnyire napos idő ígérkezik mérsékelt felhősödésekkel, délen várható a legtöbb napsütés. A hőmérséklet a Dél-Dunántúlon helyenként a +15 fokot is megközelíti, miközben északon, északkeleten ennél jóval hűvösebb lesz.

Az esti, éjszakai órákban is északon, illetve a Dunántúl nyugati és északi térségében várható a több felhő, délen, délkeleten csillagfényes égbolt valószínű. A Dunántúlon erős, a középső országrészben élénk, keleten gyenge délnyugati szél fúj. Ködképződés elsősorban a szélcsendes északkeleti térségben lesz jellemző.

 

Kedden reggel, az északi országrész fölött várható több felhő, északkeleten képződhet párásság, köd, míg a déli térségben kevés felhő, napsütés a valószínűbb. Délnyugaton szokatlanul enyhe lesz a hajnal, északon sem várható már kiterjedt fagy. A Dunántúlon erős, itt-ott viharos lökések is kísérhetik a délnyugati szelet.

Napközben is erős marad a délnyugati szél az ország nyugati felén. A középső országrészben is számítani kell élénk, olykor erősebb széllökésekre, míg keletebbre gyenge vagy mérsékelt déli légmozgás valószínűbb. Tavaszias jellege lesz az időjárásnak, északkeleten is érezhető lesz az enyhülés. A reggeli párásság, rétegfelhőzet északon is eloszlik. Változó, időről-időre megnövekvő, majd csökkenő felhőzet mellett országszerte lehet bízni napsütésben. Az északi, északkeleti térségben maradhatnak tartósan szürke, köd-, illetve rétegfelhős területek.

 

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):           

hétfő reggel          -2 és +5, délnyugaton helyenként +10,

hétfő délután         +9 és +13, északkeleten +3 és +7,

kedd reggel           +3 és +8, délnyugaton, helyenként +11         fok körül alakul.

 

( ény / dk ; dny \ ék ; é ~ d ; ny | k)

16.

hétfő

17.

kedd

18.

szerda

19.

csütörtök

20.

péntek

21.

szombat

22.

vasárnap

+10\ -2 - +5

+11\ +3 - +7

+10| +7 \+4

+8 \ +4

+8 \ +4

+10 \ +6

+3 / +8

+13\ +10 \+5

+15\ +13 \+7

+14\ +12 \+7

+12 \ +7

+14\ +12 \+7

+14 \ +10

+7 ~ +10

 

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Szerdán legyengül az eleinte, nyugaton még élénk délnyugati szél. Még marad a szokatlanul enyhe idő. Köd, illetve rétegfelhőzet továbbra is északkeleten valószínű, másutt időről-időre felszakadozó, csökkenő, majd ismét összezáródó, mérsékelt vastagságú felhőzet mellett előfordulnak napos időszakok is.

- Csütörtöktől már nedvesebb léghullámok érik el hazánkat, így kevesebb helyen várható napsütés, több lesz a felhő. Előreláthatólag délnyugaton eső is esik. Marad a déli légmozgás és folytatódik az enyheség.

- Péntek, az északkeleti országrész kivételével erős déli szél támadhat. Felhős és naposabb időszakok, területek váltakoznak. Itt-ott kisebb eső sem kizárt.

- Szombaton egy mediterrán ciklonnal érkező esőmező keresztezheti térségünket NY-K irányban. Előtte és mögötte szakadozott felhőzet, változó napsütés a valószínűbb. Erős déli szél, enyhe idő ígérkezik.

- Vasárnapra -most- szélcsendesebb, változóan napos-felhős-párás, jelentős csapadéktól mentes idő a legvalószínűbb.

 

KÖZLEKEDÉS METEOROLÓGIA

Hétfőn nyugaton erős délnyugati szél, keleten, északkeleten pedig helyenként ködfoltok nehezítik a közlekedést. Ott kisebb eső is lehet.

 

A vélemény Aigner Éva és Pártai Lucia