kiadva: 2018.06.23. 18:00

Az EWS véleménye Magyarország valószínű időjárásáról

 

ÁTLAGOSNÁL HŰVÖSEBB, NAPOS IDŐ

FOKOZATOS, LASSÚ MELEGEDÉS

 

Szombat este, majd éjjel zömmel csillagfényes idő lesz. A Nyugat-Dunántúlon, illetve északkeleten várható több felhő, illetve ott, elvétve időszakos eső, zápor is előfordulhat. A középső országrészben továbbra is élénk északias szél fúj. Hűvös, északon, illetve a szélvédettebb völgyekben hideg lesz a hajnal.

 

Vasárnap nagyrészt napos vagy gyengén felhős idő, friss északias szél várható, de a nyugati határvidéken, illetve északon, északkeleten ezen a napon is előfordul kis körzetet érintő zápor. Nem lesz jellemző a csapadékos időjárás. A hőmérséklet kis mértékben emelkedik, továbbra is elmarad az évszakos átlagtól. A kora délutáni időszakban erős UV sugárzásra készüljenek!

Éjjel tartósabb, erősebb felhősödések mellett legyengül a légmozgás. Számottevő eső nem valószínű. A hajnal ismét hűvösnek ígérkezik.

 

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

vasárnap reggel         7 -11,

vasárnap délután        északon 19, délen 22,

hétfő reggel               11                      fok körül alakul.

 

                  ( ény / dk ; dny \ ék ; é ~ d ; ny | k)

dátum

nap

24.

vasárnap

25.

hétfő

26.

kedd

27.

szerda

28.

csütörtök

29.

péntek

30.

szombat

~6h.

7 - 11

11

10 ~ 15

12 / 15

14

12 - 15

15

~14h.

19 ~ 22

20 / 24

25

26

23 ~ 27

26

28  \24

 

 

 

 

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Hétfőn napos és mérsékelten felhős időszakok váltakoznak. Elszórtan előfordulhatnak záporok is. Az Alföld térségében van a legkisebb esély csapadékra. Gyenge, nyugaton mérsékelt északi légmozgás mellett mérsékelten melegszik a levegő.

- Kedden és szerdán már melegebb, nyaraló időre lehet készülni, de még elmarad a kánikula. Többnyire napsütés ígérkezik olykor élénkebb északi széllel. Jelentős csapadék nem várható, bár egy-egy zápor nem kizárható.

- Csütörtökön, az északi országrészben már változékonyabb idő valószínűbb, ismét záporok, zivatargócok tarkíthatják a változó napsütést, míg délen meleg, napos idő a valószínűbb csapadék nélkül.

- Pénteken sok napsütésre, de elszórtan kialakuló záporokra, zivatargócokra van kilátás. Hétvégén visszatérhet a strandidő.

 

KÖZLEKEDÉS METEOROLÓGIA

Vasárnap az időjárás nem befolyásolja számottevő mértékben a közlekedés biztonságát. Kis körzetekben fordul elő záporesőtől átmenetileg nedves útszakasz, illetve a nap sugarainak vakító hatása okozhat nehézséget a reggeli és esti időszakban.

 

A vélemény bizonytalansága ÁTLAGOS.

Véleményalkotó: Aigner Éva és Pártai Lucia