Kiadva: 2020.02.28. 7:51

Az EWS véleménye Magyarország valószínű időjárásáról

 

MA VIHAROS SZÉL, HAVAS ESŐ, HAVAZÁS

SZOMBATON KELLEMESEBB, NAPOS IDŐ

CSAPADÉKOS, VÁLTOZÉKONY JÖVŐ HÉT

 

Pénteken viharos széllel kísért hidegfront vonul át felettünk. A legerősebb széllökések a Dunántúl térségében, valamint a Duna vonalában várhatóak, majd estefele fokozatosan veszít erejéből. A fronttal érkezett felhőzetből szórványosan, főként az északi és keleti térséget érintően záporok, havas esők, átmeneti hózáporok, hóesések várhatók. Északon, északkeleten néhol átmenetileg megamaradó, vizes hóréteg is kialakul a nap folyamán.

Délután, nyugat felől már csökken a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap, keleten még előfordul vegyes halmazállapotú csapadék.

Estére mérséklődik a szél, lecsökken a felhőzet. Éjjel csillagfényes, gyengén felhős, illetve derült, nyugodt időre van kilátás.

 

Szombaton átmenetileg kellemesebb, napsütéses időre van kilátás, csapadék nélkül. De fokozatosan megerősödik a déli, délnyugati szél, nyugaton viharossá is fokozódhat. Délután nyugat felől egy melegfront felhőzete húzódik fölénk, így éjszaka már országszerte borongós időre készülhetünk, és északon néhol kisebb eső, havas eső, hószállingózás is lehet.

 

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):            

péntek délután       délnyugaton +10, északkeleten +2,

szombat reggel      -3 – 0,

szombat délután    délnyugaton +12, északkeleten +8,

vasárnap reggel    0 - +7           fok körül alakul.              

 

( ény / dk ; dny \ ék ; é ~ d ; ny | k)

28.

péntek

29.

szombat

01.

vasárnap

02.

hétfő

03.

kedd

04.

szerda

05.

csütörtök

+4 \ 0

-3 - 0

0 - +7

+4 - +7

+7 \ +3

+1 - +4

+1

+10 \ +2

+12 \+8

+13 \ +6

+11 - +14

+6 - +16

+5 - +9

+10

 

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Vasárnap szerte az országban borongós időre készülhetünk, és bárhol előfordulhat kisebb eső. Helyenként megélénkül a délkeleti szél, de jelentős szélerősödés nem várható. Az átlagosnál kissé enyhébb lesz az idő. Éjszaka már országszerte jelentősebb esőre készülhetünk, borult marad az ég. Kissé tovább erősödik a szél, és enyhe lesz az éjszaka.

- Hétfőn is sokfelé kell számítani esőre, de délután nyugat felől megszűnik a csapadék, csökken a felhőzet, kisüt a nap.

- Kedden ismét alapvetően borongós, esős időre van kilátás, többfelé jelentős csapadékkal, a Dunántúlon helyenként havas esővel, a magasabban fekvő területeken havazással. Ott megerősödik az északnyugati szél, keleten élénk délies szél fúj.  

- Szerdán, nyugaton napsütés, másutt továbbra is borult ég, és eső, de fent északon havas eső, havazás is ígérkezik, kissé élénk északias légmozgással.

 

KÖZLEKEDÉS METEOROLÓGIA

Pénteken viharos északnyugati szél, és eső, havas eső, havazás egyaránt jelentősen nehezíti a közlekedést. Átmenetileg megmaradó hó elsősorban északon, északkeleten valószínű, főként a magasabban fekvő területeken, de sík vidéken is lehet megmaradó hó.

 

A vélemény bizonytalansága ÁTLAGOS, keddtől megnő.

A vélemény alkotója: Opre Gábor és Pártai Lucia