kiadva: 2017.06.26. 8:48

Az EWS véleménye Magyarország valószínű időjárásáról

 

SOK NAPSÜTÉS, KELLEMES HŐMÉRSÉKLET
CSÜTÖRTÖKIG ERŐS FELMELEGEDÉS

 

Hétfőn délelőtt megszűnnek a záporok, csökken a felhőzet és egyre többfelé kisüt a nap. Napközben csupán északkeleten fordulhat elő egy-egy záporeső, zivatar, másutt említést érdemlő csapadék nem hullik. Kellemesen alakul a hőmérséklet, megszűnik a fülledtség. A reggel még olykor erős lökésekkel kísért északnyugati szél fokozatosan mérséklődik, majd estére legyengül. Este, illetve éjszaka derült, csendes időre készülhetünk.

 

Kedden már kevésbé várható frissnek a reggel. Napközben, főként nyugaton időnkénti, mérsékelt felhősödések mellett, sok napsütésre, gyors felmelegedésre, ismét fokozódó kánikulára számíthatunk. A nyugati országrészben feltámad és élénkülni kezd a déli szél, míg keleten még nem valószínű számottevő légmozgás. Egy-egy záporeső, zivatar legfeljebb a késő délutáni, esti órákban, az északi, északnyugati határszélen alakulhat ki.

 

A jellemző hőmérséklet országos átlaga:

hétfő délután                27 - 31,

kedd reggel                  17 – 20,

kedd délután                 északon 30, délen 33    fok körül alakul.

 

                   ( ény / dk ; dny \ ék ; é ~ d ; ny | k)

dátum

nap

26.

hétfő

27.

kedd

28.

szerda

29.

csütörtök

30.

péntek

1.

szombat

2.

vasárnap

~6 h.

18

17 - 20

20

21

18

18

15

~14 h.

27 – 31

30~ 33

31~ 36

28 / 35

29 / 34

20 - 26

27

 

 

 

 

 

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Szerdán jelentősen melegszik a levegő, visszatér a hőség. A Dunántúlon erős, másutt élénk délnyugati szél támad. Döntően napos idő várható, de a késő délutáni, esti órákban gomolyfelhősödés mellett, főként északon, de elszórtan máshol is kialakulhatnak kis körzetet érintő, helyi, de esetenként akár heves zivatargócok is.

- Csütörtökön tovább erősödik a délnyugati szél, a Dunántúlon viharos széllökésekre is készülni kell. Napos, délután gomolyfelhősödő idő ígérkezik. Ismét elsősorban az északi térségben van esélye helyi zápor, kis körzetet érintő zivatar kialakulásának. Délkeleten várható a legmelegebb, míg északnyugaton a legfrissebb számítások szerint átmenetileg kissé csökken a hőmérséklet.

- Pénteken már országszerte erős délnyugati szél várható. Változó napsütés, nagyrészt száraz, meleg idő ígérkezik. Délen folytatódik a hőség, míg északon, északnyugaton elviselhetőbbnek várható a meleg. Éjjel hidegfront érkezése valószínűsíthető.

- A hétvégére úgy néz ki, hogy jelentősen mérséklődik a nagy meleg, és változékonyabbra fordul időjárásunk. Az átlagosnál még jóval nagyobb bizonytalansággal, de szombatra, a középső és északi országrészre kifejezetten hűvös idő látszik a legvalószínűbbnek, tartós esőkkel, de másutt is visszaesik a hőmérséklet és várható csapadék is.

 

KÖZLEKEDÉS METEOROLÓGIA

Hétfőn az időjárás az ország döntő részén nem nehezíti a közlekedést. Csupán északkeleten, ott is elsősorban a reggeli, délelőtti órákban találkozhatnak esőtől, záporesőtől vizes útszakaszokkal.

 

A vélemény bizonytalansága ÁTLAGOS, csütörtöktől megnő.

Véleményalkotó: Aigner Éva és Pártai Lucia