Kiadva: 2019.02.20. 11:50

Az EWS véleménye Magyarország valószínű időjárásáról

 

SZŰRTEBB NAPSÜTÉS, ITT-OTT ZÁPOR

HÉTVÉGÉN ERŐSEBB LEHŰLÉS

 

Szerda délután, nyugat felől egy változó vastagságú, szakadozott felhőmező húzódik az ország fölé, zavarja sokfelé a napsütést. A középső és délkeleti térség felett inkább csak áttetsző fátyolfelhőzet szűri a nap sugarait. Számottevő csapadék továbbra sem valószínű, nyugaton és északkeleten elvétve lehet futó szitálás, zápor. A középső országrészben kissé felélénkül az északnyugati szél, másutt gyenge, változó irányú marad a légmozgás.

Éjjel ismét lecsökken a felhőzet, gyengül a légmozgás. Párásság, főként északkeleten ködfoltok is képződnek.

 

Csütörtökön egy kiterjedtebb, de jellemzően vékony, áttetsző vagy szakadozott felhőzet melletti szűrt napsütés ígérkezik. Az északi országrészben lehetnek erősebben felhős területek, időszakok. Továbbra is az átlagosnál enyhébb délutáni hőmérséklet valószínű. Estére, észak felől megvastagszik a felhőzet, a Dunától keletre tartósabb, nyugatra inkább csak szórványosan előforduló, szitáló esőre van kilátás. Éjjel még eshet, de hajnalra már szakadozni kezd a felhőzet. Hidegfront érkezése valószínű erősödő északi széllel.

 

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

szerda délután       északon +9, délen +13,

csütörtök reggel    0 és +4, északon foltokban még gyengén fagyhat,

csütörtök délután   északon +9, délen +14         fok körül alakul.

                 

                  ( ény / dk ; dny \ ék ; é ~ d ; ny | k)

20.

szerda

21.

csütörtök

22.

péntek

23.

szombat

24.

vasárnap

25.

hétfő

26.

kedd

~6h.

-1\ +4 \-2

+4 \-2

+7 \+4

-1 \ -5

-3 \ -5

-2

+3 \ -1

~14h.

+13 \+9

+14 \+9

+9 /+12 \+6

+3 | -2

+5 / +2

+6

+10 | +6

 

 

 

 

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Pénteken hidegfront érkezik VIHAROSSÁ erősödő északi széllel. Délelőtt még sok felhő, elszórtan záporok, az északi hegyekben hózáporok várhatóak, de észak felől csökken a felhőzet, délután többfelé kisüt a nap. Lehűlés kezdődik, de a sarkvidéki eredetű fagyos levegő bezúdulása előtt, déltájban még +10 fok körüli hőmérséklet várható.

- Hétvégén és hétfőn mérséklődik a szél, de szeles marad az idő. Jellemzően napos idő ígérkezik, csak kisebb felhősödések megzavarhatják a napsütést. Az évszakos átlag köré hűl a levegő.

- Keddtől ismét enyhülés kezdődhet változóan napos-felhős időben, számottevő csapadék nélkül.

 

KÖZLEKEDÉS METEOROLÓGIA

Szerda reggel elsősorban északkeleten nehezítheti köd a közlekedést csökkenő látótávolság, síkos útfelszín okozhat nehézséget. Napközben zömében száraz utak, jó látási viszonyok várják az útnak indulókat, de elvétve nem kizárt szitáló esőtől átmenetileg síkosabb útfelszín.

 

A vélemény bizonytalansága ÁTLAGOS.

Véleményalkotó: Aigner Éva és Pártai Lucia