Kiadva: 2019.08.19. 8:20

Az EWS véleménye Magyarország valószínű időjárásáról

 

HÉTFŐN-KEDDEN VISSZATÉR A HŐSÉG

SZIKRÁZÓ NAPSÜTÉS, STRANDIDŐ

 

Hétfőn a mérsékeltebben friss hajnalt követően többnyire már 30 fok feletti hőmérsékletre készülhetünk. Délen lesz a legmelegebb, ott helyenként megközelítheti a 35 fokot a maximum hőmérséklet, míg északkeleten, északon pár fokkal 30 fok alá várható a maximum. A napsütést csak kevés gomoly- és fátyolfelhőzet zavarhatja. Eső nem hullik.

Általában jelentéktelen, délies irányú légmozgás lesz jellemző, de a déli, délutáni időszakban, az északnyugati országrészben, átmenetileg élénkebb északnyugati szél támadhat, ennek köszönhető a pár fokkal alacsonyabb maximum hőmérséklet is.

Éjszaka országszerte gyenge légmozgás, alapvetően felhőtlen, csillagfényes égbolt lesz jellemző. Mérsékelten friss lesz a hajnal.

 

Kedden napsütés és fokozódó hőség valószínű, délen már 35 fokot elérő, foltokban meghaladó maximumokkal. Északkeleten ígérkezik pár fokkal kevésbé meleg, 30 fok körüli maximumokkal. Csapadék nem várható, bár a hazánktól északra kialakuló zivatarokból besodródhat egy-egy az északkeleti országrész fölé.

Éjjel hidegfront érkezik a Dunántúlra. Ott, hajnalban erős, északnyugaton viharos lökésekkel kísért északi szél támad, de jelentős felhősödés, csapadék nem valószínű. Az ország túlnyomó részén még nyugodt, szinte szélcsendes, fülledt, csillagfényes idő várható hajnalig.

 

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):           

hétfő reggel          14 – 19,

hétfő délután         északon 28-31, délen 32-34,

kedd reggel           15 – 20           fok körül alakul.

                 

( ény / dk ; dny \ ék ; é ~ d ; ny | k)

19.

hétfő

20.

kedd

21.

szerda

22.

csütörtök

23.

péntek

24.

szombat

25.

vasárnap

19 | 14

15 - 20

16 - 21

14 / 18

15 - 19

16 - 19

18

28 ~ 34

30 – 35 \28

24 / 33 /36

26-28 ~ 30-34

28 ~ 30-33

31-35 \29

29/ 31-35

 

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Szerdán a hidegfront lassan terjeszkedik kelet felé. Északnyugaton, északon viharos szélben elvétve alakulhat ki zápor, viharos zivatargóc, de előreláthatólag nem lesz jellemző a csapadék. Mérséklődik a nagy meleg. Az ország túlnyomó részén, különösen délen és keleten még tartja magát a hőség, várhatóan csak estefelé támad fel a némi frissülést hozó északi szél.

- Csütörtökön mérsékelt északi szél mellett elszórtan kialakulhat zivatargóc. Napközben elsősorban északnyugaton, nyugaton, elvétve északon van rá esély. Ebben a térségben várható mérsékeltebben meleg idő is. Délen, délkeleten napos, fülledt időre van kilátás. Kicsi az esélye csapadéknak.

- Pénteken és a hétvégén előreláthatólag visszatér a hőség. Változóan napos-fátyolfelhős-gomolyfelhős, kifejezetten fülledt időben kedvezővé válnak a légköri feltételek szórványosan kialakuló záporok, viharos zivatargócok előfordulásához. Eleinte élénk északkeleti, majd a hétvégén már déliesre forduló szél fúj.

 

KÖZLEKEDÉS METEOROLÓGIA

Hétfőn időjárási szempontból biztonságos körülmények várják az útnak indulókat. A fokozódó nappali felmelegedés, 30 fok feletti maximumok már jelentősen átforrósítják a járművek belsejét. A meleg fokozza az ingerlékenységet, csökkenti a koncentrációs készséget, ezek pedig jelentősen növelik a balesetek kockázatát.

 

A vélemény bizonytalansága ÁTLAGOS, péntektől nő.

Véleményalkotó: Aigner Éva és Pártai Lucia