kiadva: 2018.04.23. 9:33

Az EWS véleménye Magyarország valószínű időjárásáról

 

MA TÖBB FELHŐ, DE ALAPVETŐEN NAPOS, MELEG

ÉJSZAKA ZÁPOROK, ZIVATAROK

KISSÉ VÁLTOZÉKONYABB IDŐ

 

Hétfőn már több felhő zavarja a napsütést, de alapvetően a napsütés lesz jellemző. Marad a meleg, kissé fülledtre forduló idő. Napközben csak elvétve, estétől viszont többfelé, elsősorban az ország északi felén kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Hidegfront érkezik térségünkbe. Néhol heves zivatargóc is kialakulhat. Megélénkül az északnyugati szél.

 

Kedden eleinte erősen felhős, borult időre van kilátás, számottevő csapadék nélkül. Délután északnyugat felől csökken a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap. Nyugaton, valamint az északkeleti megyékben alakulhatnak ki szórványosan záporok, illetve zivatarok. Kissé élénk lesz az északnyugati szél, de estére mérséklődik. Néhány fokot csökken a hőmérséklet. Éjszaka változó felhőzetre, nyugodt időre készülhetünk. Legfeljebb elvétve lehet gyenge zápor.

 

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

hétfő délután              délnyugaton +28, északkeleten +26,

kedd reggel                +15,

kedd délután              +24 és +27,

szerda reggel             +13         fok körül alakul.

 

                   ( ény / dk ; dny \ ék ; é ~ d ; ny | k)

dátum

nap

23.

hétfő

24.

kedd

25.

szerda

26.

csütörtök

27.

péntek

28.

szombat

29.

vasárnap

~6 h.

+7; +13

+15

+13

+14

+12

+11

+14

~14 h.

+28 \ +26

+24; +27

+26

+21/ +26

+21

+25

+26

 

 

 

 

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Szerdán délnyugati áramlással újból melegszik. Zömében napos idő ígérkezik, de nem kizárt itt-ott, egy-egy helyi zápor, esetleg zivatar.

- Csütörtökön egy újabb hidegfront érkezik, szórványosan előforduló záporokkal, zivatarokkal, de a napsütésé lesz a főszerep, és az ország legnagyobb részén még meleg marad az idő.

- Pénteken a front mögött csendes, nyugodt, napos, mérsékelten meleg időre van kilátás.

- Szombaton változó napsütés, kellemesen meleg idő valószínű, itt-ott egy-egy záporesővel, zivatarral.

- Vasárnap tovább melegszik a levegő, de a változó felhőzetből továbbra is előfordulhat gyenge zápor, kis eséllyel zivatar.

 

KÖZLEKEDÉS METEOROLÓGIA

Hétfőn is meleg és napközben többnyire csapadékmentes időre készülhetünk, így száraz utak, jó közlekedési feltételek várják az autósokat. Az esti, éjszakai órákban kell helyi záporokkal, zivatarokkal, romló közlekedési feltételekkel számolni.

Kedden alapvetően kedvező időjárási körülmények fogadják az autósokat. Csak nyugaton és északkeleten alakulhatnak ki záporok, zivatarok, így ott nedves útszakaszokkal, átmeneti rossz közlekedési feltételekre készülhetünk.

 

A vélemény bizonytalansága ÁTLAGOS.

Véleményalkotó: Opre Gábor és Pártai Lucia