kiadva: 2017.01.18. 12:00

Az EWS véleménye Magyarország valószínű időjárásáról

 

VÁLTOZÓAN FELHŐS, NAPOS

FOKOZÓDÓ KÖDHAJLAM, HIDEG

Szerda délután még inkább délebbre húzódik a ciklon felhőzete, így már nagyobb területen is napsütésre számíthatunk. Mérsékelten felhős időszakok azonban bárhol lehetnek. Egészen a délnyugati határon még tartósabban felhősödés idő valószínű, ott elvétve hószállingózás sem kizárt. Kissé tovább csökken a hőmérséklet, gyengül a szél, fagyos, hideg idő lesz.

Este, valamint az éjszaka folyamán meglehetősen alacsonyra süllyed a hőmérséklet. Hajnalban az északi, északkeleti területeken helyenként -15 fok alatti minimum értékek is előfordulhatnak. Általában derült, vagy mérsékelten felhős lesz az ég, többfelé alakulhatnak ki zúzmarás ködfoltok.

 

Csütörtökön is többfelé várható még napsütés, de már terjeszkedő ködfoltokra, ködfelhőzetre is készülhetünk. Említést érdemlő csapadék nem várható, legfeljebb a tartósan ködös, ködfelhős területeken fordulhat elő hószállingózás. Kissé tovább hűl az idő, egész nap fagyni fog. Éjszaka a borongós, ködös tájakon csak kevésbé, a még derült területeken ismét erősen lehűl a levegő. Sokfelé képződik sűrű zúzmarás köd.

 

A jellemző hőmérséklet országos átlaga:

szerda délután              -2,

csütörtök reggel            általában -9, északkeleten a fagyzugokban -17,

csütörtök délután           -3,

péntek reggel                -10, északon néhol -18  fok körül alakul.

 

dátum

nap

18.

szerda

19.

csütörtök

20.

péntek

21.

szombat

22.

vasárnap

23.

hétfő

~6 h.

-4 \-12

-9 \-17

-10\-18

-11

-7

-7

~14 h.

-2

-3

-3 \ -5

-4

-3

-2

 

 

 

 

 

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Péntektől kezdődően a tartósan ködös, ködfelhős idő veszi át a főszerepet. Zúzmaraképződés, illetve hószállingózás, ónos szitálás bárhol, bármikor előfordulhat, de jelentősebb csapadék sehol nem hullik.  Már csak a magasabb hegycsúcsokon valószínű napsütés. Hajnalonként és napközben is egész nap fagyos, hideg időre van kilátás.

- Előreláthatólag legalább egy héten keresztül megmarad az úgynevezett hideg légpárna. A változást okozó frontok ez idő alatt elkerülik térségünket.

 

KÖZLEKEDÉS METEOROLÓGIA

Szerdán a fagyos időjárás okozhat elsősorban balesetveszélyes helyzeteket. Síkos, jeges útszakaszokra kell készülni. A tartósan fagyos idő próbára teszi az autók akkumulátorát. Előfordulhat, hogy reggel nehezen vagy egyáltalán nem indul a motor.

Csütörtökön az időjárás jellege jelentősen nem befolyásolja a közlekedést, de a hideg okozhat gondokat az autók indulásánál, különösen a reggeli órákban. Havas, jégbordás útszakaszokon lassan közlekedjenek! Emellett az alacsonyan járó nap, illetve a jeges úttestről visszaverődő erős fény is könnyen elvakíthat bennünket.

 

A vélemény bizonytalansága ÁTLAGOS.

Véleményalkotó: Opre Gábor és Pártai Lucia