kiadva: 2017.12.10. 19:48

Az EWS véleménye Magyarország valószínű időjárásáról

 

VIHAROS SZÉLLEL JELENTŐS ENYHÜLÉS

 

Vasárnap estétől újabb, az ország északkeleti felén jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk. Kezdetben havazás, majd havas eső, később eső várható. Legtovább a határszélen, illetve a hegyekben marad szilárd halmazállapotú a csapadék. Délnyugaton nem hullik számottevő csapadék.
Országszerte egyre erősebb, viharos lökésekkel is kísért déli széllel érkezik a meleg levegő. A jellemző széllökések, éjjel 60-70 km/órásnak ígérkeznek!

 

Hétfőn tovább erősödnek a széllökések. Északnyugaton várható a legerősebb szél, ott, magaslatokon a 100 km/órát is elérik a lökések!

Borult lesz az ég, és északon, északkeleten délelőtt még továbbra is számítani kell esőkre, kezdetben a határszélen havas esőre, délután viszont ott gyengül a csapadék, a Dunántúlon pedig többfelé ismét megered az eső. Éjszaka már csapadékmentes, erősen felhős, szeles és szokatlanul enyhe idő ígérkezik.

 

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

hétfőn reggel         nyugaton +5, keleten 0,

hétfőn délután       nyugaton +13, keleten +8,

kedden reggel       nyugaton +11, keleten +6 fok körül alakul.

 

                   ( ény / dk ; dny \ ék ; é ~ d ; ny | k)

dátum

nap

11.

hétfő

12.

kedd

13.

szerda

14.

csütörtök

15.

péntek

16.

szombat

17.

vasárnap

~6 h.

+5 | 0

+11 |+6

0 | +4

0

+3

0

-1

~14 h.

+13 | +8

+2 ~ +16

+6

+8

+7

+5

+3

 

 

 

 

 

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Kedden is sok felhőre, erős délnyugati szélre, nyugaton, északnyugaton esőre van kilátás. Tovább enyhül az idő, helyenként a 15 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet. Keleten némi napsütés is ígérkezik. Este terjeszkedik a csapadék és a hideg levegő kelet felé. Éjjel országszerte várható eső, helyenként havas eső.

- Szerdán északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, és lehűl a levegő, gyengül a légmozgás. Jelentéktelen eső délen és keleten még előfordul napközben.

- Csütörtökön előreláthatólag ismét megerősödik a déli szél, újból emelkedik a hőmérséklet. A délelőtti napos időt követően, délután beborul az ég, és újból elered az eső.

 

KÖZLEKEDÉS METEOROLÓGIA

Hétfőn helyenként előfordul kisebb eső. Emiatt vizes útszakaszokra is készülhetünk. Emellett erős, időnként viharos déli, délnyugati szél fúj.

 

A vélemény bizonytalansága ÁTLAGOS, csütörtöktől nő.

Véleményalkotó: Opre Gábor és Pártai Lucia